header 27 juli 2017
STARTSIDA LIVETVÄRLDENKULTURENKROPPEN OM OSS KONTAKT

Fotograf: Privat

Fotograf: Privat

Fotograf: Privat

Fotograf: Viktoria Berkestam Drysen

Brev från Åland

Första brevet: Flytten till Åland

I november lämnade Mia och Emil Carlström Sverige och flyttade tillsammans med sina fyra barn till Kökar, Åland. Följ med på deras resa mot ett enklare och friare liv.

Brev från Åland Mia och Emil Carlström bor på Kökar, Åland, med sina fyra barn. De berättar om flytten dit, om vardagen där och om att oskola.

Vi har bott på Kökar, en liten ö i Ålands skärgård, i tre månader nu. Här finns cirka 250 bofasta, och det är 2,5 timmes resa med färja hit från fasta Åland. Hur hittade vi den här lilla ön egentligen?

När vi fick vårt första barn 2009 började ett stort beslut växa fram. Till en början handlade det om att vi inte ville att vårt barn skulle börja förskola efter ett år. Vi ville att hon skulle kunna prata först, så att hon kunde förmedla hur dagen varit. Detta utvecklades till att vi bestämde oss för att vi ville hemundervisa och att det är tillräckligt viktigt för oss att kunna göra det för att vi ska flytta utomlands för att få den möjligheten. I Sverige finns inte längre möjligheten.

Den 30 oktober 2014 blev det verklighet. Vi gick med så mycket packning vi kunde få med oss till busshållplatsen i Dalsland. Vi tog oss med buss, tåg och båt till Mariehamn på Åland och skrev oss på vår nya adress. Sedan mer båt ut till Kökar, som är den lilla kommun vi valt att bosätta oss i. Vi fick nys om kommunen via ett mejl på Rohus (Riksorganisationen för hemundervisning i Sverige) mejllista där kommunen beskrevs och hemundervisare välkomnades. Detta ledde till att vi besökte kommunen sommaren 2013, tillsammans med Mias pappa, syster och bror. Alla älskade att komma hit, och alla började fundera på flytt hit. Mias pappa och syster flyttade redan i februari 2014, några månader senare flyttade Mias farfar ut, efter ytterligare en tid kom Mias ena bror, sedan flyttade vi ut tätt följda av Mias mamma och sist kom den sista brodern ut. Att de har valt att flytta hit gjorde vårt beslut mycket lättare, tack vare det har vi med oss en stor del av vårt kontaktnät och har inte alls känt oss isolerade här ute.

Vi hyr ett litet hus här, det finns ett kök, en matsal, vardagsrum och badrum. Så vi sover allihop i vardagsrummet. Vi kommer verkligen nära. Vi ser havet utanför fönstret. Här går en liten kanal där det ofta simmar olika fåglar som vi brukar spana på. Här går livet långsamt. Det trivs vi med! Även om det känns väldigt konstigt att vi behövde flytta till ett annat land för att kunna välja det liv vi vill ha, känns det också väldigt skönt att ha kommit hit. Vi har kommit till ett samhälle som går att överblicka. Här får saker lov att ta tid och det mesta löser sig.

Just nu håller vi på att vänja oss vid att bo i ett gammalt hus på en kulle vid havet. Det blåser och drar kallt lite här och där. I vårt hus i Sverige hade vi pelletsbrännare och vattenburen värme, men här eldar vi med ved i kamin och vedspis. Det är ju en viss skillnad. Men det finns inget bättre än att laga vår mat långsamt på vedspisen. Det känns som att livet börjar på riktigt här. Vi tar färre genvägar. Sedan vi flyttade hit har vi sågat och klyvt ved, eldat för värme, isolerat där värmen smugit ut, tätat, använt tjocksockar inomhus och huttrat oss igenom några nätter då det varit extra kallt. Det ger oss en välkommen möjlighet att leta lösningar tillsammans och visa våra barn ett enklare sätt att leva. 

 

Om familjen Carlström

Vi heter Mia och Emil och lever tillsammans med våra fyra barn: Lea fem år, Elsa fyra år, Kasper tre år och Isak sex månader.

Vi är en familj som strävar efter att vara nära och närvarande. Drömmer om att vara mer självhushållande och tar små steg i den riktningen hela tiden. Planerar att oskola tillsammans med våra barn och har därför flyttat från Sverige till den lilla kommunen Kökar i Ålands skärgård.

Vill leva lekande.

 

Läs mer om Nära Barn på narabarn.se

Teckna din prenumeration på narabarn.prenservice.se

Text: Admin
#oskola #hemundervisning #Åland
article_image

Vad drömde du om?

2015-06-01 | Nära Barn

En morgon på sängkanten kammar en förälder ut ett litet barns trassliga hår. Barnet, Li, börjar berätta om nattens dröm och om alla dess hisnande språng och krumbukter.

article_image

Porträtt – Jonas Helgesson

2015-05-29 | Nära Barn

En cp-skada gjorde Jonas Helgesson helt beroende av rullstol och assistans tills han var 13 år. Idag kan han gå, köra bil, uppträda på en musikalscen och ta hand om sin ettåriga dotter. Sedan han blivit pappa har han känt sig vanligare än någonsin.

article_image

Petition om amningskurs överlämnad

2015-05-14 | Nära Barn

Att ha rätt till bra information och stöd kring amning borde vara en självklarhet för alla som vill. Tyvärr stämmer det inte mer verkligheten, men Amningskurs för blivande förädrar kämpar för att det ska bli så och de har ett gott stöd.

article_image

Recept: Sockerfritt barnkalas

2015-04-15 | Nära Barn

Barnkalas utan sockerstinna barn, går det? Och vad lägger man i gottepåsen om man inte vill fylla den med tablettaskar och klubbor? Katrin och dottern Elva skapade ett alternativt fikabord till åttaårskalaset och här delar de med sig av sina recept.

article_image

Flickornas historia

2015-04-10 | Admin

“Varje människa är en historia” skriver Kristina Lindström i förordet till sin bok Flickornas historia – världen. Historia bor i oss alla, men få av våra historier berättas vidare. Det som fyller historieböckerna är de stora sakerna, de samhällsomvälvande förändringarna och de politiska spelen. 

article_image

Emmy och Siri välkomnade lillasyster till världen

2015-04-09 | Admin

Mammor som skriker, stressade barnmorskor, blod och sprutor är vad många förknippar förlossningar med. När det är dags för ett yngre syskon att födas lämnar de flesta familjer de äldre barnen med barnvakt. Men vad gör man om barnen själva insisterar på att följa med? Det gjorde nämligen Erika och Roberts barn Emmy, sex år, och Siri, fyra år.

article_image

Positiv förlossning? Ina May Gaskin ger sina bästa råd

2015-04-01 | Admin

Förtroende för din kropps kapacitet är det bästa verktyget för att din förlossning ska bli en positiv och stärkande upplevelse. Det säger barnmorskan Ina May Gaskin som sedan 1970-talet har jobbat med förlossningar som styrs av den födandes egen kraft och vilja. Här är hennes bästa råd för en positiv förlossningsupplevelse. 

article_image

Lilla grönsakslandet

2015-03-31 | Admin

Det där undret, att ett frö kan gro till något som går att äta, det är magi för både stora och små. Det är ju faktiskt helt fantastiskt att det går att odla egen mat!

Hur man gör förklarar den nya trädgårdsboken Lilla grönsakslandet. Riktad till unga läsare ger den både enkla beskrivningar på hur man odlar grönsaker och recept på mat man kan laga med sin skörd.

article_image

Tredje brevet: Att säga farväl

2015-02-26 | Nära Barn

Förra veckan gick min farfar bort. Han var 87 år gammal. Hela familjen åkte till hans rum på äldreboendet Sommarängen här på Kökar, för att säga farväl. Det skulle bli första gången jag såg en död människa, och första gången mina barn gjorde det också. 

article_image

Barnböcker att känna igen sig i

2015-02-21 | Admin

article_image

Andra brevet: Att lära sig på eget initiativ

2015-02-08 | Admin

Det som kommer att bli svårt för mig med att leva oskolning är att helt släppa taget. Oskolning handlar om att släppa taget och lita på att all kunskap våra barn behöver kommer att komma till dem. Genom intressen och genom praktisk erfarenhet. Precis som de en gång lärde sig att gå och prata utan någon påtryckning från oss kommer de också att skaffa sig de kunskaper som de behöver för att leva sina liv här på jorden. Vårt ansvar är att göra världen öppen för dem, ge dem tillgång till så mycket som möjligt av den kunskap som finns i världen.

article_image

Ebbe och ägget: om bebisfrön och donatorer

2015-01-29 | Admin

Petra har fått barn med hjälp av en donator, men berättelsen om hennes familj saknades i barnböckerna. Därför skrev hon Ebbe och ägget som skildrar spermieburkar, frysboxar och hjältar som ger bebisfrön.

Lucia i barnlitteraturen

2014-12-13 | Admin