header 22 augusti 2017
STARTSIDA LIVETVÄRLDENKULTURENKROPPEN OM OSS KONTAKT

Fotograf: Katrin Petersson

Fotograf: Katrin Petersson

Fotograf: Katrin Petersson

Fotograf: Katrin Petersson

Recept: Sockerfritt barnkalas

Barnkalas utan sockerstinna barn, går det? Och vad lägger man i gottepåsen om man inte vill fylla den med tablettaskar och klubbor? Katrin och dottern Elva skapade ett alternativt fikabord till åttaårskalaset och här delar de med sig av sina recept.

Katrin arbetar till vardags med att utbilda inom rawfood och levande föda. Att fixa godsaker till barnkalaset som varken innehåller socker, gluten eller komjölk är ingen konst för henne. Elva valde sina favoritgodsaker till kalaset.

– Barnen åt med god aptit, berättar Katrin. De smakade på allt och inget lämnades kvar på tallrikarna. Någon var lite ovan vid morotsjuice så nästa gång satsar vi kanske på egenpressad fruktjuice istället.

Juicen fick barnen vara med och pressa.

På bordet stod bland annat fruktsallad, popcorn, en tårta och kokosbollar. När barnen gick hem fick de gottepåsar.

– Vi fyllde dem med klistermärken, en ballong, popcorn och paket med russin och torkad frukt, säger Katrin.

Här delar Katrin och Elva med sig av sina bästa kalasrecept. 

 

Tropisk fruktsallad, ca 4-6 personer

1 mango
1 stor honungsmelon
1 ananas

Skala och hacka frukterna och blanda samman i en härlig skål.

 

Glassig bärtårta med avokado- & chokladmousse,  6 personer

Köksredskap:
Liten springform, för ca 6 personer
Matberedare
Tårtsprits

Ingredienser tårtbotten:
2,5 dl mandel (vi föredrar blötlagda)
16 st dadlar (färska eller torkade + gärna blötlagda)

Ingredienser glassig fyllning:
4 st bananer
4 dl hallon (färska eller frysta)
ca 10 st jordgubbar (färska eller frysta)

Ingredienser avokado-choklad-mousse:
1 st avokado
0,5 dl kokosolja
1 tsk kakaopulver
3 droppar stevia eller 1 tsk honung

Tillredning tårtbotten:
Blötlägg gärna mandlar och dadlar (om du använder torkade dadlar) i separata skålar fyllda med vatten, ca 10 timmar. Häll bort vattnet och kör mandeln och dadlarna tillsammans i matberedaren till en härligt mjuk och bredbar tårtbotten. Bred ut denna tårtbotten i springformen i ett jämnt lager.

Tillredning av den glassiga fyllningen:
Halvera jordgubbarna och sprid ut halvorna ”stående” i ett jämnt lager på insidan av springformens kanter, Då kommer tårtan att se extra festlig ut när den är klar.
Kör bananer och hallon i matberedaren till en jämn kräm, bred sedan på kräm över tårtbottnen och jordgubbarna och ställ springformen i frysen i ca 4 timmar.

Tillredning av avokado-choklad-mousse:
Kör avokado, kokosoljan och stevia/honung till en jämn kräm. Värm eventuellt kokosoljan i vattenbad om den är hård, den smälter vid ca 25 grader.

Då tårtan är klar spritsas avokado-chokladmousse på tårtan. Om moussen känns för lös för att spritsas så kyl den några minuter i kylskåp.

Låt tårtan tina i rumstemperatur ca 20–30 minuter innan servering.

 

Olikfärgade kokosbollar,  ca 6 st
(samma ingredienser som tårtbottnen ovan)

Köksredskap:
Matberedare
Rivjärn
Torkmaskin eller ugn

2,5 dl mandel (vi föredrar blötlagda)
16 st dadlar (färska eller torkade + gärna blötlagda)
3 dl riven kokos
1 liten rödbeta
1 krm torkad gurkmeja
1 st liten lime/citron

Färga din kokos naturligt rosa och gul:  
Dela upp mängden kokos i två olika skålar.

Rosafärgad kokos:
Skala och riv rödbetan fint på rivjärn och pressa ut rödbetssaften över ena kokosskålen till önskad färg.

Gulfärgad kokos:
Riv lime- eller citronskal fint och blanda ner tillsammans med gurkmeja i andra kokosskålen till önskad färg. 

Torka kokosen i torkmaskin på 40 grader eller i ugnen på svag värme ca 1 timme eller tills den blivit torr.                                                                  

Tillredning av bollarna:
Blötlägg gärna mandlar och dadlar (om du använder torkade dadlar) i separata skålar fyllda med vatten, ca 10 timmar. Häll bort vattnet och kör mandeln och dadlarna tillsammans i matberedaren till en härligt mjuk, formbar massa.

Rulla bollarna i riven kokos. Bollarna håller några dagar i kylskåp.

 

Hemgjord färskpressad morotsjuice, 1 liter

1 kg morötter
6 st äpplen
ananasens hårda mittendel
1 cm färsk ingefära

Kör alla råvarorna igenom en råsaftscentrifug strax före servering. 

Text: Nära Barn
#recept #kalas #sockerfritt
article_image

Emmy och Siri välkomnade lillasyster till världen

2015-04-09 | Admin

Mammor som skriker, stressade barnmorskor, blod och sprutor är vad många förknippar förlossningar med. När det är dags för ett yngre syskon att födas lämnar de flesta familjer de äldre barnen med barnvakt. Men vad gör man om barnen själva insisterar på att följa med? Det gjorde nämligen Erika och Roberts barn Emmy, sex år, och Siri, fyra år.

article_image

Positiv förlossning? Ina May Gaskin ger sina bästa råd

2015-04-01 | Admin

Förtroende för din kropps kapacitet är det bästa verktyget för att din förlossning ska bli en positiv och stärkande upplevelse. Det säger barnmorskan Ina May Gaskin som sedan 1970-talet har jobbat med förlossningar som styrs av den födandes egen kraft och vilja. Här är hennes bästa råd för en positiv förlossningsupplevelse. 

article_image

Ebbe och ägget: om bebisfrön och donatorer

2015-01-29 | Admin

Petra har fått barn med hjälp av en donator, men berättelsen om hennes familj saknades i barnböckerna. Därför skrev hon Ebbe och ägget som skildrar spermieburkar, frysboxar och hjältar som ger bebisfrön.